Pivo je slabě alkoholický nápoj vyráběný z obilného sladu, vody a chmele. Z uvedených tří základních složek se pivo vyrábí působením mikroorganismů pivovarských kvasinek. Roční spotřeba piva v České republice činí 160 l na hlavu. Tím se dostáváme do první pozice ve světě, tedy mezi národy, které konzumují pivo. V naší republice představuje pivo důležitou část denní stravy.

Pivo se v organismu snadno vstřebává a je významným zdrojem vitaminů skupiny B - především vitaminu B6 a kyseliny listové a některých minerálních látek, jako je draslík, hořčík, fosfor, vápník, křemík, a dalších stopových prvků, aminokyselin a bílkovin, antioxidantů a iso- α-kyselin. Přítomnost uvedených látek činí z piva jedinečný isotonický nápoj.

Pití piva pozitivně působí proti zánětlivým procesům i některým chronickým neduhům, jak tvrdí ve své studii badatelé z fakulty lékařství na univerzitě v rakouském Innsbrucku. Pokusy s krevními buňkami ukázaly, že pivo může blokovat některé infekce i chronické nemoci.

Látky obsažené ve výtažcích z ječmene mají pravděpodobně účinek na organismus podobný tomu, jaký je přisuzován červenému vínu a zelenému i černému čaji a jenž je pro zdraví pozitivní. Tento účinek je lékařsky uznáván zejména při chorobách srdečních.

Vědci zdůrazňují, že samotný fakt pití piva nezahrnuje nutně i požití alkoholického nápoje, jelikož pozitivní účinek výtažku z ječmene je znát i v případě, že nápoj neobsahuje alkohol. A závisí to rovněž na značce konzumovaného nápoje. Pivu se často přisuzovaly léčitelské účinky. Pije se v lidské civilizaci již tak dlouho, že lidé vypozorovali jeho vliv na zdravotní stav:

Stop dehydrataci

K výrobě piva se používá chmel, voda, ječmen a zdravé kvasnice. Voda přitom tvoří v pivu největší díl – celých 92 %. Na rozdíl od kávy a limonád s příměsí kofeinu navíc nepatří k močopudným nápojům, takže díky němu svoje tělo opravdu zavlažujeme – a ne vysušujeme.

Zdroj vitaminu B 

Pivo je zcela unikátním zdrojem vitaminů skupiny B. Je jich hned několik a mají vliv na naši pokožku. Prostřednictvím vypitého piva zajišťují její správnou regeneraci. Zlepšují její odolnost, pružnost a regulují funkci mazových žláz. Lékaři pivo doporučují i jako součást léčby při prevenci a léčení ekzému, akné a lupenky. Výtažky z chmele se dodnes používají v kosmetice a přidávají se do krémů, pleťových mlék a šamponů. Nejde přitom o zázračný objev dnešních kosmetických laboratoří, pivovarské kaly se používaly do léčebných lázní už ve středověku.

Brání před průjmy: Pivo obsahuje látky, jako jsou kyselina mléčná a octová. Ty chrání střeva tak, že dokážou bránit nekontrolovanému šíření bakterií způsobujících průjem.
Zlepšuje chuť k jídlu: Hořké složky chmele oxid uhličitý a alkohol příznivě rozhýbají látky v trávicím traktu. Dokážou zvýšit chuť k jídlu.
Ničí ledvinové kameny: Vědecká studie z Helsinek ukázala, že obsah hořčíku v jedné pivní láhvi snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů až o 40 procent.

Dalšími klady, které už nejsou tak známé, jsou kupříkladu snížení hladiny nežádoucího cholesterolu, prevence vzniku a růstu ledvinových i žlučových kamenů, preventivní působení proti vzniku a šíření Alzheimerovy choroby, protioxidační ochrana vůči nádorům i srdečně-cévním chorobám, posílení metabolismu bílkovin, podpora růstu, nervové aktivity, kladně působí i proti vzniku kožních onemocnění, preventivně proti hrozbě infarktu a srdeční mrtvice, napomáhá i pravidelnému fungování ledvin a jater (což se týká vylučování moči a stolice), kladně působí i na snížení krevního tlaku a povzbuzuje tvorbu červených krvinek. Neměli bychom opomenout ani vliv a preventivní působení proti vzniku nádorů, obsah antioxidantů působí i na zvýšení celkové tělesné odolnosti a snižuje podle posledních výzkumů riziko vzniku rakoviny. Rozhodně stojí za povšimnutí ještě povzbuzující účinky u kardiovaskulárních funkcí, tedy toho, jak pracuje srdce a celý oběhový systém.

Střídmost je základ

V případě pravidelné nestřídmé konzumace pochopitelně vliv obsaženého alkoholu může působit problémy, to si nelze zastírat. V přímém dopadu na zdravotní stav je to zejména negativní vliv vyšších dávek, přesahujících hodnotu 40–60 mg alkoholu. Taková zátěž je pro organismus nezdravá a mohla by vést k riziku poškození jater, slinivky i nervového systému, v horším případě pak i ke vzniku závislosti. Tomu však lze předcházet rozumným a zodpovědným přístupem ke konzumaci. Také kombinací s dalšími nápoji o vyšším obsahu alkoholu (ano, to je ono nevhodné prokládání piva různými „panáky“ tvrdého alkoholu) již tělu opravdu dobře neuděláme. Východiskem není ani zvýšená konzumace mastných potravin, jak se mezi pivaři občas mylně traduje.

Energetická hodnota jednoho litru různých druhů piva je:
10° světlé – 1510 kJ,
12° světlé – 1850 kJ
dia pivo – 1670 kJ


Hodnoty jsou tedy nižší než ve sladkých limonádách, cole a džusech, protože ty obsahují v litru tekutiny kolem 2000 kJ.

Někteří odborníci tvrdí, že pivo je zdravější než voda. Přesto je nutné brát na zřetel, že kromě výše uvedených zdravých látek obsahuje pivo i návykový ethylkohol. A proto bychom se měli držet hesla z jedné pohádky: „ Přiměřeně, přiměřeně!“ Nezapomínejte, že strava a pitný režim je jen jednou ze složek zdravého životního stylu. Pohyb je nejefektivnější opatření k odvrácení pádů a účinná ochrana před infarktem a mrtvicí. Pohybem se snižuje riziko výskytu cukrovky, rakoviny, obezity, kosti jsou pevnější, zlepšuje se imunita, trávení, člověka méně trápí zácpa. Pohyb zbavuje úzkostí, stresu, přináší pocit tělesné a duševní pohody. Udělejte to pro sebe a jezte zdravé jídlo, vydejte se s přáteli na procházku nebo si společně zacvičte podle našich videí.

Zdroje: www.sensen.cz, www.szu.cz.