Nejsložitějším orgánem lidského těla je mozek. Je tvořen miliardou nervových buněk, tzv. neuronů, z nichž je každý propojen s 1000 až 10 000 dalšími. Tvoří sice jen 2 % tělesné hmotnosti dospělého člověka, ale spotřebuje až 20 % energie, kterou tělu dodáme. A stejně jako cvičíme svoje tělo, je potřeba cvičit i svůj mozek.

Celá desetiletí jsme si mysleli, že kapacita lidského mozku je dána geneticky. Tím spíše, že dnes je vědecky dokázáno, že kapacita našich mozků přímo souvisí se způsobem života, který vedeme. Je limitována tím, co jíme, co pijeme, jak se učíme ve škole a dalšími jinými faktory. Stresy, nízkokalorické diety, přesycenost informacemi a jiné reálie současného způsobu života nemají zrovna nejlepší vliv na naši paměť. Většina dospělé populace využívá pouhé 3-4 % možností svého mozku.

Navzdory všeobecnému mínění však není pravdou, že se naše paměť časem zhoršuje. Pravdou ale je, že paměť si zhoršujeme tehdy, když ji používáme jen zřídka a zapomínáme ji trénovat. Šedou kůru mozkovou namáháme (nebo aspoň se o to někteří z nás občas snaží) každý den, aniž si přitom uvědomujeme, že náš „myslící orgán“ potřebuje také dostatečně zásobovat množstvím vitaminů skupiny B, hlavně B1, B2, B6, B12 a kyseliny listové. Přestože vitaminy B skupiny jsou v potravinách docela bohatě zastoupené, míváme jich nedostatek, protože jejich největší zdroje (játra, kvasnice, vnitřnosti nebo celozrnné pečivo) nepatří právě k oblíbeným potravinám. Dalším prvkem, bez kterého se mozek neobejde, je železo. Důležitou funkci má také zinek.

Následujících 15 jídel byste neměli jen tak ignorovat. Také s jejich pomocí totiž můžete předejít nejrůznějším neurodegenerativním onemocněním, jako je například Alzheimerova choroba nebo demence. Tedy alespoň to tvrdí řada vědeckých výzkumů zaměřených na naši nervovou soustavu.

1. Jablka

Jedno jablko denně může pomoci mozek ochránit před onemocněními, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba, a to díky látce s názvem quercetin.

2. Chřest

Chřest je bohatý na kyselinu listovou, která dělá mozku moc dobře – je nezbytná pro metabolismus mastných kyselin v mozku.

3. Listová zelenina

Pro vhodnou stravu mozku jsou vhodné např.: ledový salát, čínské zelí, polníček, rukola nebo špenát.

4. Hovězí maso

Libové hovězí maso je zásobárnou vitaminu B12, železa a zinku. Právě tahle trojice pomáhá udržovat nervovou tkáň zdravou.

5. Jahody a borůvky

Studie ukázaly, že lidé, kteří holdují těmto plodům, mají lepší paměť a také motoriku. Navíc mozku prospívají i antioxidanty v nich obsažené.

6. Tmavá čokoláda

Čokoláda s vysokým obsahem kakaa je silným antioxidantem a přirozeným stimulantem tvorby endorfinů, díky nimž se cítíme šťastní. Vědci uvádějí, že právě čokoláda dokáže udržet naši mysl zdravou a bystrou a snižuje riziko vzniku demence. Ze studie z roku 2009 vyplynulo, že pouhých 10 gramů kvalitní hořké čokolády denně pomáhá chránit před ztrátou paměti způsobenou věkem. Lékaři tento jev dávají do souvislosti s polyfenoly obsaženými v kakau, které podporují průtok krve do mozku.

7. Losos

Losos obsahuje množství omega-3 mastných kyselin, které podporují správnou činnost mozku.

8. Sušené oregano

Málokdo by to tipoval, ale studie prokázaly, že oregano obsahuje 40krát více antioxidantů než jablka, 30krát více než rajčata, 12krát více než pomeranče a 4krát více než borůvky nebo jahody.

9. Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou skvělým zdrojem proteinů, omega-3 mastných kyselin, a navíc obsahují vitaminy E a B6, které podporují zdraví nervové tkáně.

10. Celozrnné potraviny

Vláknina a vitamin E, jež celozrnné potraviny obsahují, pomáhají udržovat naše srdce zdravé, díky čemuž má mozek zajištěný potřebný přísun krve.

11. Jogurt

Jogurt a další kysané mléčné výrobky představují výborný zdroj proteinů a vitaminu B, které jsou nezbytné pro komunikaci mezi nervovými buňkami.

12. Kari

Nemá jen zajímavou barvu a vůni, ale obsahuje také složku nazývanou turmerik. Tato látka je zvláště bohatá na kurkumin, který podle expertů z kalifornské univerzity dokáže zabránit vzniku Alzheimerovy choroby.

13. Žen-šen

Výtažek z rostliny, který zlepšuje činnost mozku, koncentraci a oddaluje únavu. Nalezneme ho v tabletách nebo je např. součástí povzbuzujících nápojů.

14. Piracetam

Zvyšuje průtok krve v mozku a příznivě ovlivňuje látkovou výměnu nervových buněk. Léčivé přípravky s obsahem tohoto léčiva jsou volně prodejné v lékárnách.

15. Extra panenský olivový olej

Obsahuje přirozeně se vyskytující složku zvanou oleocanthal, která by v budoucnu mohla být používána v léčbě proti Alzheimerově chorobě. Napomáhá lépe si zapamatovat získané informace a nezapomínat.

„Chytré“ jídlo není žádná nedostupná specialita a najdete ho v každém supermarketu. Prakticky se jedná o potraviny, které běžně řadíme mezi tzv. „zdravé“ a o kterých všichni víme, že tělu prospívají nejvíce. Samozřejmě zdravý oběd z vás Einsteina neudělá. Pokud však váš talíř bude obsahovat více „chytrého“ jídla, vaše šance na to, že se ve stáří vyhnete degenerativním nemocem, prudce vzroste. Nezapomínejte, že strava je jen jednou ze složek zdravého životního stylu. Na lepší paměť má vliv i pravidelný pohyb. Pohyb je nejefektivnější opatření k odvrácení pádů a účinná ochrana před infarktem a mrtvicí. I pohybem se snižuje riziko výskytu cukrovky, rakoviny, obezity, kosti jsou pevnější, zlepšuje se imunita, trávení, člověka méně trápí zácpa. Pohyb zbavuje úzkostí, stresu, přináší pocit tělesné a duševní pohody. Udělejte to pro sebe a dejte si nejen chytré jídlo, ale vydejte se s přáteli na procházku nebo si společně zacvičte podle našich videí.

Nutriční specialisté IKEM provás připravili celý seriál o zdravé výživě. Naleznete ho zde.
Další zdroj: szu.cz